EU en een Palestijnse staat

Weer een uitstekend artikel bij onze Belgische buren De Wereld Morgen.

Dat de nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, graag een Palestijnse staat ziet ontstaan tijdens haar mandaat, is bemoedigend nieuws. In woorden is zij nu al actiever dan haar fletse voorgangster Catherine Ashton. Maar is er internationaal voldoende steun? En aan welke voorwaarden zou een nieuwe staat moeten voldoen, zowel tegenover Palestijnen als Israëli’s?

Na zijn beroemde speech in Caïro in 2009 rees de hoop dat Obama een doorbraak zou kunnen forceren in de decennialang aanslepende Palestijns-Israëlische conflicten. Maar nu de Amerikaanse Republikeinen ook de meerderheid hebben verworven in de Senaat, lijkt de binnen- en buitenlandse manoeuvreerruimte van president Barack Obama wel zeer klein geworden. De kans dat hij in het Midden-Oosten nog een leidende rol zal spelen, lijkt me gering.

Het getuigt dus van lef en moed dat Mogherini en de EU hun tanden willen zetten in het helpen creëren van een levensechte Palestijnse staat. Dat de oprichting van een Palestijnse staat moet voortkomen uit onderhandelingen tussen redelijke Israëli’s en redelijke Palestijnen, is zeker aangewezen maar niet evident. De patstelling tussen beide groepen is immers even legendarisch als gigantisch. Om een leefbaar Palestina mogelijk te maken, zal de EU in eerste instantie de illegale bouw van Joodse nederzettingen moeten doen stopzetten. Israël zal daar helaas nooit uit eigen, vrije wil toe overgaan.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be