EU blijft Roundup Monsanto goedkeuren in voedsel

Wetenschappers liggen met het EU-Agentschap voor Voedselveiligheid ESFA overhoop over de kankerverwekkende eigenschappen van onkruidverdelger Roundup. De EU moet binnenkort opnieuw beslissen over een productie- en verkoopslicentie voor glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup.

De ESFA verwerpt eenzijdig de conclusie van kankeronderzoekers van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat glyfosaat kankerverwekkend is, meldt de Britse krant The Guardian. Die conclusie van de WHO leidde in maart 2015 tot ophef. Glyfosaat wordt sinds de jaren 1970 wereldwijd door het Amerikaanse agromultinational Monsanto verkocht onder de merknaam Roundup.

Zesennegentig prominente wetenschappers, waaronder zij die het onderzoek voor de WHO uitvoerden, hebben in reactie op het besluit van ESFA een brief gestuurd naar de Europese commissaris voor Gezondheid, Vytenis Andriukaitis. In die brief waarschuwen ze dat het tegenonderzoek van de ESFA “ongeloofwaardig is omdat het niet gestaafd wordt door bewijs.” Ook is het onderzoek niet op een wetenschappelijk verantwoorde open en transparante wijze gebeurd.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be