Erik Almqvist: parlementslid Zweedse Democraten stopt na racisme schandaal

Een Zweeds parlemenentslid dat werd gezien als een mogelijke toekomstige leider van de Zweedse anti-immigratie partij Zweedse Democraten heeft afgelopen zondag bekend gemaakt dat hij stopt als parlementslid en uit de de partij treedt na een racisme-schandaal.

Erik Almqvist, 31, was een van drie vertegenwoordigers van de partij waarvan op film werd vastgelegd dat ze twee mannen op racistische wijze bejegenden, zich met ijzeren staven bewapenden na een ruzie bij een fast-food restaurant, en een vrouw die wou ingrijpen “hoer” noemden.

“Nee dit is niet jouw land. Het is mijn land”, zo zegt Almqvist tegen één van de mannen in de video.

Almqvist, woordvoerder economische zaken voor zijn partij, stopte met deze functie halverwege november, toen de krant Expressen stukken publiceerde van de twee jaar oude video, gefilmd door de woordvoerder Justitie van de Zweedse Democraten met zijn mobiele telefoon.

Zondag zei Almqvist dat hij onmiddellijk uit de partij stapt en stopt als parlementslid na het kerstreces. Hij zal worden opgevolgd door Anna Hagwal, 59, aldus de Zweedse Democraten.

“Dit is een ongelooflijk moeilijke en zware beslissing voor me geweest. Ik realiseer me dat mijn gedrag die nacht twee-en-een-half jaar geleden zowel mijn partij als mezelf heeft beschadigd.”, aldus Almqvist in een verklaring afgelopen zondag. “Ik heb besloten, na overleg met de partij, om zowel te stoppen in het parlement als met de partij”.

Justitiewoordvoerder Ekeroth heeft ondertussen bekend gemaakt na het bekend worden van de video in november dat hij tijdelijk stopt als woordvoerder justitie, maar hij blijft parlementslid.

De leider van de Zweedse Democraten, Jimmie Aakesson heeft onlangs een zuivering van racistische en “extremistische” elementen in zijn partij aangekondigd.

Het schandaal heeft geen effect op de partij in de opiniepeilingen. De partij blijft zweven rond de 10 procent. De partij kwam in 2010 in het parlement na het winnen van 5,7 procent van de stemmen.

Vertaald door jvdheuvel. Verscheen eerder bij Loonwatch.