Erdoğan weigert nederlaag te erkennen en eist hertelling stemmen

Tot niemands verrassing weigert de Turkse president Erdoğan de verkiezingsnederlaag die zijn partij vorige week leed te accepteren. De AKP-partij van Erdoğan raakte Istanboel en de hoofdstad Ankara kwijt aan de oppositie. Erdogan eist nu dat alle stemmen in Istanboel herteld worden.

Vooral de nederlaag in Istanboel kwam hard aan. De AKP was 25 jaar lang onafgebroken aan het bewind in Istanboel. Volgens Erdo is er op grote schaal met de stemmen geknoeid. De Turkse president spreekt zelfs over ‘georganiseerde misdaad’. Hij zegt over videobeelden te beschikken die bewijzen dat er met de stemmen gerommeld is.

In regeringsgezinde kringen wordt gesuggereerd dat diverse stembureaus zouden zijn geïnfiltreerd door Gülenisten en/of de PKK.

In enkele wijken van Istanboel zijn de stemmen inmiddels al herteld. Oppositiekandidaat Ekrem Imamoğlu (CHP) heeft na die hertellingen nog een voorsprong van 16000 stemmen op AKP-kandidaat Binali Yıldırım.

Bron: Al Jazeera

Uitgelichte afbeelding: Door User:Darwinek – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6410449