Erdoğan dreigt met aanval op Manbij

De Turkse president Erdoğan zegt dat de VS tot nu toe niet met een aanvaardbaar plan is gekomen voor een ‘veiligheidszone’ in het noorden van Syrië. Indien dat plan er niet snel komt, dreigt Erdogan met een aanval op de Syrische stad Manbij.

De Amerikanen hebben aangekondigd in het noorden van Syrië een veiligheidszone van 32 kilometer te zullen creëren langs de grens met Turkije. Die zone zou na het vertrek van de Amerikanen uit Syrië de Syrische Koerden moeten beschermen.

Turkije is bang dat die zone vooral zal dienen als veilig onderkomen voor de YPG, het Syrische filiaal van de PKK. In Turkije woedt al decennia een burgeroorlog tussen het Turkse leger en de PKK. Een zone aan de grens die gecontroleerd zou worden door de linkse Koerdische militie zou voor élke Turkse regering – niet alleen Erdoğan – volstrekt onaanvaardbaar zijn.

Erdogan dreigt nu actie te zullen ondernemen tegen de stad Manbij in de Syrische provincie Aleppo, wanneer de VS niet snel met een voor Turkije aanvaardbaar voorstel komt. Manbij werd in 2016 door de Syrian Democratic Forces (lees: de YPG) veroverd op ISIS. Ook bevinden zich in de stad nogal wat Amerikaanse militaire ‘adviseurs’. Trump heeft echter aangekondigd op korte termijn alle Amerikaanse militairen terug te zullen trekken uit Syrië. Zonder garanties voor de Koerden zou de stad daarmee uitgeleverd worden aan Turkije.

Bron: Al Jazeera