Erdogan: aanvallen op Koerden gaan door

De Turkse president Erdoğan heeft gezegd dat de aanvallen op de Koerdische bevrijdingsbeweging PKK in volle hevigheid door zullen gaan. Een pauze of wapenstilstand is volgens hem uitgesloten.

Maandag en dinsdag voerden Turkse gevechtsvliegtuigen bombardementen uit op Koerdische doelen in Turkije en Irak. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

PKKindex
Vlag van de PKK

De PKK voert al sinds haar oprichting in 1984 een strijd voor een onafhankelijke Koerdische staat. In de jaren ’90 wijzigde de organisatie haar koers, inmiddels streeft ze niet meer naar een Koerdische staat, maar naar een autonome Koerdische regio. Bijna een derde van de Turkse bevolking is van Koerdische afkomst. Hun wordt vaak de meest elementaire politieke en culturele rechten onthouden, al verbeterde juist onder Erdoğan de situatie enigszins.

In 2013 riep de gevangen zittende leider van de PKK, Abdullah Öcalan, een wapenstilstand uit. Beide zijden hielden zich aan die wapenstilstand, totdat bij een zelfmoordaanslag in juli 2015 32 pro-Koerdische activisten om het leven kwamen. Volgens Turkije was ISIS verantwoordelijk voor die aanslag, maar veel Koerden en leden van de linkse oppositie hebben daar zo hun twijfels bij. Na de aanslag zag Erdoğan de kans blijkbaar schoon om alsnog korte metten te maken met de PKK. Bij de weer oplaaiende gevechten zijn inmiddels honderden mensen om het leven gekomen.

Gesterkt door de recente verkiezingsoverwinning van zijn partij, kiest Erdogan blijkbaar voor de confrontatie. Hij verklaarde dat:

We zullen blijven vechten totdat de terroristische organisatie haar wapens begraaft onder beton en haar leden zich overgeven en het land verlaten

Of dat zal lukken is overigens twijfelachtig, de Turkse staat is al 30 jaar onmachtig gebleken de PKK militair definitief te verslaan.

Bron: Ekurd Daily