Engelse tiener veroordeeld omdat ze tegen ISIS wilde vechten

De 18 jaar oude Silhan Özçelik uit Londen is door een Engels rechtbank veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf omdat ze zich aan wilde sluiten bij de PKK. Silhan is geboren in Londen, maar van Koerdische afkomst. In 1993 verhuisden haar ouders naar Engeland. Silhan reisde op 17-jarige leeftijd af naar Brussel, waar ze hoopte deel uit te kunnen gaan maken van de  vrouwenbrigades van de PKK.  Bij eerdere pogingen zich aan te sluiten bij de Koerdische bevrijdingsorganisatie was Silhan afgewezen, de eerste keer omdat ze te jong was, de tweede keer omdat haar besluit “te emotioneel genomen” zou zijn.  PKKindex

Silhan raakte op 13-jarige leeftijd gefascineerd door de PKK, nadat ze een film over het leven van een Koerdische strijdster had gezien. Vorig jaar raakte ze diep onder de indruk van de slag om Kobane en besloot ze zich aan te sluiten bij de PKK, wiens Syrische filiaal, de PYD/YPG, er het afgelopen jaar in is geslaagd ISIS langzaam maar zeker terug te dringen. De EU en de VS beschouwen de PKK echter als een terroristische organisatie. Een poging tot aansluiting wordt dan ook gezien als een misdrijf.

Silhan schreef aan haar familie dat:

“I have been thinking about this for many years. I have been wanting to join for many years. Furthermore I am leaving my diary, and it is written in my diary … I wrote, every minute, how much I wanted to become a militant, how much I wanted to become a guerrilla, are all written in those pages…Maybe I will go to Kobani, or I will not go. That is a different matter. It is up to the PKK to decide. But I see myself as a fighter, I see myself as a militant, a guerrilla.”

De rechter kon het niet laten deze dappere, maar wat onbesuisde jonge vrouw voor rotte vis uit te maken door haar te betitelen als een “domme, onbekwame en buitengewoon oneerlijke jonge vrouw”. Hij voegde er aan toe dat de straf “gezien de bijzondere omstandigheden van deze zaak” een stuk lager uitviel dan normaal het geval zou zijn.

Bron: The Guardian