Enerverend dagje Leeuwarden

In Leeuwarden hielden vandaag zo’n 15 tot 20 mensen een vreedzame bijeenkomst tegen het gebruik van de racistische karikatuur zwarte piet en voor een inclusief sinterklaasfeest.

Helaas bleek bij aankomst dat de gemeente was terug gekomen op haar eerdere toezegging van een plek langs de route. Uiteindelijk kwam burgemeester Crone zelf ter plekke om uit te leggen waarom dit was gebeurd. De demonstranten waren hier niet blij mee, maar besloten dit onder protest te accepteren.

De aanwezigheid van een vrolijke muzikale manifestatie bleek nogal wat agressie op te roepen bij pro-pieters. De reacties varieerden van schelden, spugen, met eieren en flessen gooien, tot uiteindelijk een heuse aanval door hooligans. Ook waren bij de pro-pieters de nodige Hitler-groeten te zien. Het was een regelrechte lynchmob. Als de hooligans de activisten te pakken hadden gekregen, had het aanwezige “gewone” volk er bij staan juichen. Ongekend hoe agressief de sfeer was jegens de activisten.

Het moet gezegd, de Leeuwarder politie trad uiterst adequaat en professioneel op om het recht op vrije meningsuiting te beschermen. De hooligans werden weggeknuppeld en een aantal werd zelfs aangereden door een politiebus.

Toen de stoet met de Sint uiteindelijk passeerde werd door de KOZP-activisten een stil protest gehouden. De vele aanwezige fotografen van extreem-rechts maakten hier gebruik van door close-ups van de activisten te maken.

Na afloop van de manifestatie zat er voor de KOZP-activisten niets anders op dan zich door ME-bussen naar een veilige plek te laten brengen.

Het is duidelijk door welke kant geweld gebruikt werd op deze dag van het kinderfeest.