En weer die demonstratie

Waarom is dit toch nodig? Waarom steeds maar uitdagen tot er rellen uitbreken en dan zogenaamd als hondjes met de staart tussen de poten afdruipen om later te kunnen zeggen: “ … Wij gaan door al moeten we tien keer terugkomen … “ Wat is de diepere betekenis van dit soort laffe demonstraties bij een moskee? Alleen maar rellen?

Pegida-voorman Edwin Wagensveld heeft gemeld, dat zijn beweging weer gaat terugkomen om te gaan demonstreren tegen de Islam en wel bij de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat in Eindhoven, daar waar het enkele dagen afgekapt moest worden omdat er rellen ontstonden. En natuurlijk heeft het anti-Islamclubje weer aangekondigd dat men gaat barbecueën en natuurlijk met varkensvlees. Het is pure intimidatie om rellen uit te lokken.

Een burgemeester die dit toelaat, begrijpt de essentie van de demonstratie niet of niet meer. Natuurlijk heeft elke groepering – of het nu een normale groep is of een obscuur clubje – het recht om te demonstreren, als dit via de juiste procedure is aangevraagd. Echter de burgemeester kan toch inzien dat dit uitlokking is tot rellen, vernedering van een bepaalde groep mensen en een aanval is op het religieuze gevoel van een deel van onze maatschappij.

Natuurlijk, laat die gastjes demonstreren, maar houd ze in ieder geval weg van de Al-Fourqaan Moskee of welke moskee dan ook of zo wie zo welk gebedshuis dan ook. Wat zou burgemeester John Jorritsma hebben gezegd als er een groep demonstranten was neergestreken op het terrein van – zeg – de synagoge? Dan was er wel wat anders gezegd neem ik aan of op het terrein van de Steentjeskerk?   

En natuurlijk heeft de Pegida-voorman gedreigd met het feit dat als men niet mag demonstreren, de gehele demonstratie naar het zgn. Suikerfeest verlegd zou gaan worden; overigens een verkeerde naam: het Suikerfeest, want het is Eid al Fitr.

Pegida vecht tegen wat ze zelf zeggen de islamisering van Nederland, daar “ … de Islam strijdig is met de democratische waarden en met onze grondwet. Hij vormt een gevaar voor onze vrijheid … ” en nog meer van dit gelal. Meneer Wagensveld heeft zich dus nog echt niet verdiept in de Islam of één pagina van de Qur’an gelezen.  Hij gaat alleen maar nabrallen wat andere zogenaamde groeperingen en semi politieke partijen met één onderwerp voor hem hebben gebrald.

Wat dan nog het meest opvalt aan dit soort clubjes, zijn de opmerkingen op de site: “…  De islam is daardoor strijdig met democratische waarden en met onze grondwet. Hij vormt een gevaar voor onze vrijheid en moet daarom met maatregelen bestreden en teruggedrongen worden. Net als nationaal-socialisme dient hij verboden te worden en niet achteraf, zoals in 1945, maar voordat hij meer kwaad kan aanrichten … “

De eerste opdracht die een moslim ooit heeft gekregen was: Lees en leer, en dat betekent dat een moslim steeds bezig is om te lezen in de Qur’an en andere Islamitische artikelen en boeken om kennis op te doen, zijn of haar hele leven door. Elke ochtend na het Fajr gebed lees ik weer een aantal pagina’s uit de Qur’an en ik weet nog niet eens 5 procent van wat ik moet en wil weten en we doen elke dag een stapje in de goede richting.

En dan staat er plotseling een blaaskaak, de voorman van een of ander anti-Islamclubje en die zegt dat de Islam strijdig is met dit en met dat en een gevaar voor dit en voor dat. Waar haalt zo iemand deze wijsheid vandaan?  Zeker niet van de Qur’an, want die heeft hij nog nooit van dichtbij gezien.

Pegida, natuurlijk mag je demonstreren, maar het is beter dat je eens wat nuttigs gaat doen, maar doe dat vooral niet hier.