Elk weekend een bommetje, elke week weer

Dan is het weer Holman in Het Parool, of een “stagiaire” van Remarque of Gelauff in de Volkskrant of de website van de NOS. Een ander weekend is het weer een tweedracht zaaiende column, of een lastercampagne verpakt als nieuwsitem. Dan is het weer kapmessias Jan Roos, of hasbara-prinses Esther Voet. Dan wordt weer een Rutenfrans of een Wynia uit de koelcel gehakt, of een Elma Drayer of Sylvia Witteman onder het plakkerig spinrag vandaan gezogen.

En elke keer is het thema die achterlijke moslims die niet deugen en wij met onze kunsttieten wel. Dat ze onze blonde meisjes komen verkrachten of onze Joden komen antinsemineren, of hoe dat ook heet. Elk artikel staat bol van de xenofobie en de misantropie.
Brink en Karstens
En dit weekend was het onderzoeksintrigant Arnold Karskens die op kosten van goedgelovige TPO-lezende huisvrouwen en bladblazende patriotten op crowdfundsafari werd gestuurd naar Turkije om aan te tonen dat het niet om vluchtelingen gaat, maar om rijke gelukszoekers. Blingblingarabieren die met Rolex en truffels in hun Kipling even via de Duitse schuldgeplaagde “God-had-nog-een-zak-stenen-over-en-smeet-dat-in-de-Middellandse-zee”- kolonie Griekenland dachten via het corporatistische Europa het heilige Avondland™ te kunnen bereiken. Natuurlijk. Gelukszoekers met veel geld gaan liever in een rubberboot met zo’n boerenkinkel mee de Griekse kustwacht tegemoet dan dat ze een Turks zeiljacht charteren en gewoon wat Griekse eilanden aandoen. In een koortsdroom zie ik dan Karskens, Holman, Nanninga, Nausicaha Marbe, Bas Paternotte en zijn sidekick Sancho Panza in zo’n van de obesitas naar de zeebodem verlangende rubberboot met Balie-directeur Yoeri Albrecht aan het roer en witte wijn en sushi van de orgelman zeven Iraanse strandtoeristen een avontuurlijke bootreis aanbieden. Mits ze nog even op de foto willen in het restaurant-detentiecentrum van Dick Gerrits, waar Arnold het hele weekend met een enkelband vastgeketend aan een tafeltje op kosten van Hoernalism™ de lokale wijnboeren een dubbele omzet bezorgde.

Enfin, ik zal het eerlijk toegeven. Ik heb de Griekse kustwacht gebeld en me, net als Karskens, voorgedaan als journalist en gezegd dat er een mensensmokkelaar met 7 Iraanse atoomwetenschappers en een GoPro vol plutonium het pittoreske eiland van Kos zou aandoen, ergens in het afgelopen weekend, als een dief in de nacht. Ik heb ze verteld dat het een beroeps is en dat ie niets los zou laten, tenzij hij op kolonelsregimeachtige wijze in de vochtige kelders van de Papadopoulos-brigade van Kos met muziek van Sieneke en Vader Abraham gemarteld zou worden tot hij zou bekennen.

Elk weekend een bommetje. Elk weekend een lulverhaal. In je favoriete kwaliteitskrant met een trol als Holman, of ergens op een door jeweetwelwie gesponsorde website. Of door een stagiaire van Remarque of Gelauff of door de hoofd-informatieterroristen in eigen persoon.

En ik weet niet of het op een vrijdag is, of al op een donderdag. Ik weet niet of het telefonisch is, of in een gezellige Amsterdamse kroeg met wat tapas van kopkaas en een Château Mouton Rothschild van geschift geitenbloed, maar ze overleggen elke week met elkaar over het volgende bommetje. Elke week weer.