Elektriciteitscentrale valt stil, Gaza staat aan de rand van de catastrofe

De situatie in de Gazastrook heeft woensdagavond een absoluut dieptepunt bereikt, doordat de elektriciteitscentrale als gevolg van gebrek aan diesel stil is komen te liggen. Een toenadering tussen Hamas en Egypte zorgde de afgelopen tijd kortstondig voor de levering van zo’n vier miljoen liter diesel. Daarop draaide een deel van de generatoren. Maar wegens betalingsmoeilijkheden, veroorzaakt door de Palestijnse Autoriteit, is de toelevering gestaakt.
Gaza krijgt vanaf woensdagavond alleen nog stroom vanuit Israel. Dat heeft op verzoek van de Palestijnse Autoriteit de geleverde hoeveelheid van 120 megawatt drie weken geleden verminderd naar 70 megawatt. De lijnen vanuit Egypte, dat 28 megawatt leverde, zijn kapot na recente aanslagen in de Sinai en het is onbekend hoelang reparatie gaat duren.
Mohammed Thabet, de man die verantwoordelijk is voor de public relations van de elektriciteitsmaatschappij van Gaza, gaf donderdag een verklaring uit waarin hij meldde dat Gaza nu een dagelijks tekort heeft van zo’n 600 megawatt. De meerderheid van de inwoners krijgt daardoor, vanaf nu, de ene dag twee tot drie uur stroom en de volgende dag helemaal niets.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Abu Pessoptimist