Eilandstaten Stille Oceaan bannen Australië voor zijn steenkoolbeleid

Zes eilandstaten in de Stille Oceaan die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, roepen op tot een wereldwijd moratorium op nieuwe steelkoolmijnen. Wegens zijn rabiaat beleid om verder te investeren in steenkoolmijnen, overwegen de eilandstaten om Australië uit hun samenwerkingsverband te stoten.

Leiders van de zes eilandstaten Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau, de Cookeilanden en Tuvalu kwamen op 7 september 2015 bijeen ter voorbereiding van het Pacific Islands Forum in Papoea-Nieuw-Guinea. Dit forum is een internationaal samenwerkingsverband van de eilandstaten in de Stille Oceaan sinds 1971, dat ijvert voor de sociaal-economische ontwikkeling van de betrokken landen.

In een gemeenschappelijke verklaring eisen zij dat de wereld de wereldwijde temperatuurstijging onder 1,5 graden Celsius houdt en vasthoudt aan het principe dat de vervuiler betaalt. Energieproductie door verbranding van steenkolen draagt aanzienlijk tot de uitstoot van CO2, een van de broeikasgassen die een opwarming van de aarde veroorzaken.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be