Eiland in Europa: Nederlands akkoord verdrukt mensenrechten van vluchtelingen

Woest en met stomheid geslagen. Niemand heeft een goed woord voor het Bed-Bad-Brood (BBB) akkoord dat het kabinet op woensdag 22 april heeft gesloten. Vluchtelingen, burgers en maatschappelijke organisaties hebben op woensdag 29 april in Amsterdam en Den Haag gedemonstreerd tegen de nieuwe kabinetsplannen die de toegang tot opvang en andere basisvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers bemoeilijken.
Na een week in een patstelling te hebben gelegen zijn de PvdA en de VVD tot een compromis gekomen over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De kabinetspartijen hebben vastgesteld dat alleen vijf gemeenten tijdelijk hulp mogen bieden aan deze groep: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven. Het vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel (Groningen) biedt ook deze hulp aan. Andere gemeenten die nog bed-bad-brood voorzieningen hebben mogen die tot 1 november aanbieden. Daarna lopen ze het risico dat de rijksoverheid hun budget inkort.
Big Big Bullshit

“Big Big Bullshit!” Zo beschrijven vluchtelingen in Amsterdam het akkoord. De vluchtelingen hebben zich goed weten te organiseren in het collectief We Are Here/Wij Zijn Hier. Zij liepen op kop in een protestmars naar het hoofdkantoor van de PvdA, waar partijvoorzitter Hans Spekman de mislukte poging deed om de betogers te overtuigen van het verhaal van de sociaaldemocratische kabinetspartij.

Als teken van solidariteit met de vluchtelingen werken in Amsterdam verschillende actiegroepen samen in de Coalitie voor Menswaardigheid. Onder meer De Nieuwe Universiteit, Zwarte Piet Niet, en Back To Palestine maken deel uit van de coalitie. Volgens de Coalitie vormt het BBB-akkoord een nieuw pressiemiddel om vluchtelingen “mee te laten werken aan hun eigen deportatie”. Leven in illegaliteit is de enige optie als ze weigeren dat te doen. Dit betekent geen onderdak, medicijnen, voedsel of water. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be