Egyptische feministe boycot De Balie wegens debat over etnische zuivering van moslims

De Egyptisch-Amerikaanse journaliste, feministe en mensenrechtenactiviste Mona Eltahawy heeft een optreden in het Amsterdamse ‘debatcentrum’ De Balie afgezegd. Directe aanleiding is een debat twee jaar geleden. In De Balie bespraken alt-right kopstukken Paul Cliteur, Geerten Waling en Wim van Rooy toen de wijze waarop de etnische zuivering van moslims het meest efficiënt georganiseerd kon worden.


Dit debat over de Endlösung van de Muslimefrage was voor Eltahawy voldoende aanleiding haar optreden af te zeggen.

Sinds het aantreden van Yoeri Albrecht als directeur is De Balie onderdeel van het extreemrechtse netwerk in Nederland. Alt-right kopstukken treden er met de regelmaat van de klok op. Het Endlösungsdebat was dan ook geen incident, maar een gevolg van bewust beleid, wat De Balie overigens in een – inmiddels verwijderd – statement ook gewoon toegaf:

Daarnaast treedt Albrecht op als sponsor van het fascistische haatblog The Post Online, wat op zich al voldoende aanleiding zou moeten zijn De Balie voor eeuwig te boycotten.

Mensen van Kleur vragen al jaren om een boycot van De Balie, maar dat stuitte tot nu toe bij de gepriviligeerde witte middenklasse op totaal onbegrip. Ook gisteren gingen de usual suspects volledig over de rooie, want antifascisme is leuk, maar het moet uiteraard geen consequenties hebben. Albrecht is één van Ons en traditioneel sluiten de rijen zich onmiddellijk wanneer één van Ons Soort Mensen onder vuur komt te liggen, ook al zit zij/hij 24/7 de alt-right te promoten.

De beste reactie op die hypocrisie is afkomstig van Mona Eltahawy zélf:

Uitgelichte afbeelding: By personaldemocracy – Flickr: Mona Eltahawy 2, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17466234