Egypte deporteert Nobelprijswinnaar Maguire en andere bezoekers voor Gaza

Egypte heeft woensdag en donderdag activisten uit de VS, België en Frankrijk tegengehouden die naar Gaza hadden willen doorreizen. Volgens MENAhet Egyptische nieuwsagentschap, arriveerde donderdagmorgen een delegatie van 58, vooral Franse vrouwen uit Parijs met de bedoeling vai Rafah verder naar Gaza te reizen. Ze kregen echter te horen dat dit niet mocht, omdat de grensovergang bij Rafah dicht zou zijn wegens militaire activiteiten in de Sinai.
De avond tevoren was al een aantal vrouwen gearriveerd, die wegens de Egyptische weigering hen toe te laten een sit-down protest waren begonnen. MENA berichtte donderdag dat een aantal vrouwen op de luchthaven werd vastgehouden, dat een paar andere vrouwen was teruggekeerd met vluchten naar Brussel, Frankfurt en Parijs en dat ook een groep op de luchthaven was gebleven uit solidariteit met degene die werden vastgehouden. Het was de bedoeling geweest dat de vrouwen naar Gaza zouden gaan onder aanvoering van Djamila Bouhired, een Algerijnse beroemdheid uit de tijd van de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Fransen. Bouhired zou ook uit Parijs komen. Het was onduidelijk of zij één van de 58 gearriveerde vrouwen was.
Eerder al werden 13 activisten door Egypte gedeporteerd. Onder hen was de Ierse Nobelprijswinnares Máiread Maguire, die woensdag op een vliegtuig terug werd gezet, nadat ze eerst mee was genomen naar een detentiecentrum en acht uur lang verhoord.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Abu Pessoptimist