Eerste Kamer stemt in met ratificatie Oekraïneverdrag

Een nieuwe – zij het niet geheel onverwachte – tegenslag voor domrechts: de Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Naast VVD, PvdA, D66 en Groen Links stemden ook SGP, CU, OSF en de meerderheid van de CDA-fractie vóór ratificatie van het verdrag. Zoals verwacht stemden de domlinkse (SP, PvdD) en domrechtse (PVV, 50+) contingenten tégen ratificatie. Ook drie CDA-leden stemden tegen.

Zowel de Eerste- als de Tweede Kamer stemden in 2015 al in met ratificatie. Nadat extreemrechts met steun van de SP een (raadgevend) referendum af had weten te dwingen, moest het parlement echter ijlings op haar schreden terugkeren. Weliswaar bleef 70% van de kiesgerechtigden tijdens het referendum thuis, maar een meerderheid van degenen die wél de moeite namen naar het stemhokje te gaan, wees het verdrag af.oekraine-eu

Nadat de andere EU-leiders wat betekenisloze concessies deden, verklaarde Rutte vrolijk dat daarmee aan de bezwaren van de kiezers tegemoet was gekomen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vond het daarmee al lang prima en stemde in met ratificatie. Ondanks wat gepruttel heeft de CDA-fractie in de Senaat nu dus het gezond verstand laten prevaleren en in meerderheid ingestemd met het verdrag.