Eerste coöperatie voor zonne-energie in Chili

zonneenergieIn Chili gaat een kleine zonnecentrale van 10 kilowatt in januari 2017 van start in Buin, een buitenwijk van de hoofdstad Santiago de Chile. Burgers kunnen rechtstreeks participeren in de eigendom van deze centrale. Het gegarandeerde rendement op hun investering wordt het percentage van de jaarlijkse inflatie plus 2 procent.

“Het idee van deze centrale in Buin is een model te creëren waarbij burgers kunnen delen in de winst van de productie van zonne-energie enerzijds en in de democratisering van de energie anderzijds”, zegt Manuel Baquedano, directeur van het Instituut voor Politieke Ecologie, de organisatie achter dit initiatief.

Chili is in Latijns-Amerika marktleider op vlak van zonne-energie. De Chilenen willen niet langer waterkrachtcentrales, zegt Baquedano. Tot recent was zonne-energie echter vooral een zaak van grote bedrijven, met grote zonnecentrales die vooral de eigen mijnbedrijven bevoorraden, niet de omwonende burgers.

“De burgers zelf konden nog niet rechtstreeks genieten van deze energie”, zegt hij. “We hebben daarom dit zakelijk model opgezet. Het maakt nieuwe zonnecentrales mogelijk die rechtstreeks huizen bevoorraden, via investeringen door de mensen zelf, zonder inbreng van overheid of privébedrijven.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be