“Eenzame wolf” die een aanslag op Spaanse premier zou voorbereiden, is niet zo eenzaam

Op 19 september werd Manuel Murillo Sánchez, een 63-jarige veiligheidsagent in zijn woning in het Catalaanse Terrassa gearresteerd. De Catalaanse politie ontdekte een arsenaal bestaande uit maar liefst 16 vuurwapens, waaronder precisiegeweren en een oorlogswapen. De man die bekend staat als een uitstekend scherpschutter zou aanstalten gemaakt hebben om een aanslag op de Spaanse premier te plegen. Het nieuws over zijn arrestatie kwam pas donderdag 8 november in de Spaanse pers.
De Spaanse krant Público schrijft over de plannen van een “eenzame wolf”. Maar zo eenzaam is die niet.

Wanneer in Spanje politieke spanningen te hevig worden, dreigen er ongelukken. Tijdens de transitieperiode van dictatuur naar democratie pleegde extreemrechts 300 moorden. Luitenant-kolonel van de Guardia Civil Antonio Tejero die in 1981 met zijn pistool in het Spaanse parlement stond te zwaaien was geen zonderling. Hij wou gewapenderhand orde op zaken stellen.

Aan de snel stijgende populariteit van de extreemrechtse partij VOX kan men afleiden dat er een stevige basis bestaat van Spaanse nationalisten die het gebruik van geweld als oplossing zien voor de huidige patstelling in de Catalaanse kwestie. Bij VOX is men ook heel duidelijk over Francisco Franco: “aan de generaal wordt niet geraakt”. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be