“Een sociaal Griekenland is binnen dit Europa niet mogelijk.”

Onze correspondenten Sarah Wagemans en Peter Terryn snuiven de sfeer op in Griekenland. “Democratie is hier duidelijk een werkwoord.”

Er wordt in Athene niet betoogd zonder frappé bij de hand, de ijskoude koffie die je maakt door een soeplepel nescafé en een soeplepel suiker te mixen met ijs en aan te lengen met water en gecondenseerde melk. Of het nu de jongeren zijn die met hun zwart-rode vlaggen nabij Panepistemiou onder het spandoek ’tegen het fascisme, tegen het kapitalisme’ betogen of de mannen in gesteven, wit of blauw overhemd en hun eega in bijpassende jurk en hakjes die op Syntagma beschaafd met Europese en Griekse vlaggen zwaaien: verkoeling zoeken ze allemaal.

Dat maakt de betogingen van vanavond op een bizarre manier relaxed, ook al liggen de standpunten erg uiteen en is de polarisatie groot. Het moment waarop dat opvalt, is wanneer de jongeren, onder begeleiding van de oproerpolitie, opstappen in de richting van Syntagma. Dan wordt het plots ernst en is de spanning te snijden. Maar waarover iedereen het vanavond eens is, is de vaststelling dat betogen weer normaal kan verlopen. De hekken rond het parlement zijn weggehaald, de oproerpolitie houdt niet langer alle straathoeken bezet en de repressie is misschien niet volledig verdwenen, maar is toch minder manifest geworden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be