Een nieuwe wereldgeschiedenis van het kapitalisme

Het mooie boek van Sven Beckert, Empire of Cotton, over de wereldgeschiedenis van de katoen maakt ook de ondertitel grotendeels waar: A new history of global capitalism. Er zijn meer productgeschiedenissen geschreven, bijvoorbeeld die van het zout, het papier of de gloeilamp. Maar de teelt, verwerking, handel, productie en verkoop van katoen en alles wat daarbij komt kijken, was een centrale factor in de geschiedenis van het kapitalisme op wereldschaal.

‘Zonder katoen geen moderne industrie’ schreef Marx in 1846. Beckert schrijft soepel en gedetailleerd over talloze aspecten van de ontwikkeling van het kapitalisme, vanaf het vroege kolonialisme tot nu, met de nadruk op de afgelopen 250 jaar.

Hij wijst steeds op de voortdurende diepgaande veranderingen van de wereldmarkt, op het permanente grove geweld en de repressie die bij het kapitalisme horen, op het grote belang van de staatsmacht voor de ontwikkeling en de veranderingen van het kapitalisme, op de onvoorstelbaar snelle recente veranderingen voor de wereldbevolking op het platteland, op de steeds veranderende arbeidsverhoudingen, op de geografische wisselingen in de krachtsverhoudingen en de verplaatsing van productie en consumptie en macht en op nog veel meer. Sociale, economische, technologische, financiële, ideologische, militaire en politieke verhoudingen komen voortdurend in hun samenhang aan bod. Zo ook de rol van racisme.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu