Een nieuwe journalistieke prijs: De Gouden Chico

cockringDe Gouden Chico is een nieuwe Nederlandse journalistieke prijs die jaarlijks zal worden toegekend aan een journalist die zich maximaal heeft ingezet voor de belangen van een strijdende partij in een conflict, daarbij de schijn van belangenverstrengeling trotserend met een scheve knipoog naar objectiviteit en journalistieke onafhankelijkheid.

De Gouden Chico is vernoemd naar Eduardo Rózsa-Flores, een veelzijdig mens die ook als journalist voor Vanguardia in de Kroatisch-Servische oorlog uiteindelijk zoveel journalistieke compassie kreeg voor de Kroaten, dat hij zijn pen neerlegde en de wapens tegen de Serviërs oppakte.

De genomineerden voor 2015 zijn:

Frederike Geerdink

Voor haar onvermoeibare inzet ten behoeve van de onderdrukte Koerden in Turkije, haar oproep tot het schrappen van de PKK als terroristische organisatie, het pleiten voor gewapende acties van Koerden en haar stellige doch bescheiden overtuiging dat ze ondanks haar inspanningen voor het trotse Koerdische volk een gewone journaliste is gebleven.

Olaf Koens

Voor het verrijken van de journalistiek met onverhulde pro-Westerse oorlogspropaganda, het bevorderen van door VS-neocons en fascisten geïnitieerde destabilisatie en escalatie in Oekraïne en voor het tussen de regels van zijn uitmuntende bijdragen onvervalst laten doorschemeren dat de objectiviteit van de buitenlandredactie van de Volkskrant eindelijk op het niveau van de regionale sportjournalistiek is beland.

Harald Doornbos

Voor zijn inzichtelijke analyses van complexe internationale vraagstukken, verrijkt met doortastende onheilsprofetieën. Internationaal gewaardeerd journalist die bekend is geworden van zijn dagelijkse bijdragen op Twitter: “News Before it Happens” en “Sponsored by Fanta, Driven by Fantasy”.