Een nieuwe generatie Roma rekent af met de clichés

romadeportatiesOp 8 april, Internationale Roma-dag, laten Roma hun stem horen. Geleidelijk aan zien Roma-veldwerkers een nieuwe generatie Roma opstaan die vooruit wil, verder dan het leven dat ze gekend hebben in hun land van herkomst. Met de dag groeit hun ambitie om volwaardig deel uit te maken van de samenleving en er hun steentje toe bij te dragen.

Dit uit zich de laatste jaren vooral in een groeiende tewerkstelling van Roma in reguliere jobs. Roma-gemeenschappen tonen op die manier zelf aan dat het – vaak overheersend – eenzijdige clichébeeld over Roma als armoezaaiers, grotendeels achterhaald is. Toch is de strijd nog niet gestreden. De weg is nog lang en stereotypen zijn al heel oud, dus bijzonder hardnekkig.

Met de huidige vluchtelingencrisis in Europa en België zou je het bijna vergeten, maar de voorbije tien jaren zijn er vooral massaal veel Oost-Europeanen geïmmigreerd in ons land, waaronder een aanzienlijk aantal Roma. Op sociaal vlak komen deze Roma van erg ver, vaak uit situaties van eeuwenlange en verregaande armoede en uitsluiting. De aandacht gaat tegenwoordig, en begrijpelijk, vooral naar Syrische en Irakese vluchtelingen, maar we mogen niet vergeten dat ook al deze vorige groepen nog dagelijks worstelen voor een betere integratie. Daarbovenop zijn er nu ook Syrische Roma-vluchtelingen bijgekomen, enkele honderden in Brussel alleen al, waarbij het hele integratieproces helemaal vanaf nul moet beginnen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be