Een kind dat doodgaat, haal je niet weg bij de ouders

Mijn bek viel open, tijdens mijn ochtendrondje nieuws. Amir, die al jaren met zijn ouders in het AZC Emmen woont en ongeneeslijk ziek is, blijkt door NIDOS ( de Raad voor Kinderbescherming voor asielzoekers) uit huis te zijn geplaatst. Juist op een moment dat bekend werd dat Amir uitbehandeld is – en dus terminaal – wordt hem de veiligheid, de geborgenheid en de liefde van zijn ouders ontnomen. Er is een petitie opgestart om Amir weer bij zijn ouders te krijgen.

Amir is de afgelopen jaren met enige regelmaat in de publiciteit gekomen, omdat het juist bij hem zo duidelijk werd hoe absurd slecht de medische zorg in AZC’s en gezinslocaties is. Hart van Nederland wijdde er een item aan, Defence for Children sprong voor Amir in de bres.

Ondanks dat bleef COA en MOA (de medische dienst in de azc’s) behandelingen en medicijnen voor Amir frustreren, waardoor het jongetje diverse keren in levensgevaar is geweest. Een COA medewerker loog zelfs over vermeend agressief gedrag van Amir’s vader, waardoor hij tien dagen het AZC uit werd geschopt. COA en MOA hebben daar nooit hun verantwoordelijkheid voor genomen: dat hem hulp, verzorging en medicijnen werden geweigerd werd steeds ontkend en officiële instanties bleven maar doen alsof er niks mis was met de medische diensten in AZC’s en gezinslocaties.

Ook nu probeert NIDOS samen met de Raad om te doen alsof hen geen blaam treft: Amir is volgens hen uit huis geplaatst voor zijn eigen veiligheid, omdat hij met spoed specialistische zorg nodig had. Volgens mij heeft hij die al jaren nodig en heeft de Raad dat tot nu toe structureel genegeerd. Volgens mij kan je ook prima specialistische hulp geven zonder een kind uit huis te plaatsen en zelfs zijn verblijfslocatie voor de ouders geheim te willen houden. En volgens mij heeft Amir, nu hij uitbehandeld is, vooral de liefde, zorg, geborgenheid en veiligheid van zijn ouders nodig.

Je kan in ieder geval helpen door de petitie te tekenen die voor Amir is gestart en de petitie zoveel mogelijk binnen je eigen netwerk te verspreiden.

Maar je kan natuurlijk ook contact opnemen met NIDOS om je ongenoegen hierover te uiten:

HOOFDKANTOOR: Maliebaan 99, 3581 CH Utrecht. Postadres: postbus 13021, 3507 LA Utrecht. T 0885011200
ASSEN: Overcingellaan 13, 9401 LA Assen, T 0592300004

mail: directie@nidos.nl

– Eerder verschenen bij Dhjana.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.