Een Europees burgerschap voor de rijksten: welke lidstaat doet het beste bod?

Volgens Capgemini’s World Wealth Report 2014 telt de wereld inmiddels 13,7 miljoen dollarmiljonairs, een absoluut record. Een groot deel van de nieuwe miljonairs is afkomstig uit Azië. Europese landen lijden nog altijd onder de gevolgen van de economische crisis. Deze twee ontwikkelingen komen samen in het fenomeen ‘investeerdersburgerschap’. Waar is dat burgerschap het goedkoopst?

Baarle nassau frontiere cafe

Het idee is simpel: een staat biedt aan een vreemdeling te naturaliseren wanneer deze een flinke investering verricht in de desbetreffende staat. Het land krijgt een economische boost, de investeerder krijgt een tweede nationaliteit. Betreft het de nationaliteit van een EU-lidstaat, dan ontvangt de investeerder bovendien automatisch het Europees burgerschap. Voor de rijken der aarde kan de nationaliteit de sleutel naar waardevolle rechten zijn, zoals het recht om zich binnen de gehele Europese Unie te mogen vestigen of ontheffing van visumplichten.
De rode loper

EU-lidstaten proberen op verschillende manieren de nieuwe rijken aan zich te binden. Ten eerste kan een vreemdeling in ruil voor investeringen een verblijfsvergunning verkrijgen. In maar liefst dertien EU-lidstaten, waaronder Nederland, bestaat deze mogelijkheid al (zie Verblijfsvergunning kopen?). Dergelijke regelingen bestaan ook in andere vormen; zo bestaan er speciale toelatingsregelingen voor ondernemers of renteniers.

Daarnaast zijn er vijf EU-lidstaten die hun nationaliteit aanbieden in ruil voor een investering, namelijk Malta, Cyprus, Bulgarije en Roemenië en Oostenrijk. Ook zijn er enkele Europese landen die een vorm van ‘economisch staatsburgerschap’ hanteren. De vraag is: welke EU-lidstaat heeft voor hen het beste aanbod? (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be