Eén dode, ruim 300 gewonden bij Palestijnse protesten tegen beslissing Trump

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn vrijdag tijdens de derde dag van demonstraties tegen de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel, één dode gevallen en over de 300 gewonden. Daarvan werden er 55 gewond in de Gazastrook en een aantal van rond de 250 op de Westoever.
Volgens het Israelische leger werd er ”selectief” geschoten op honderden die zich hadden verzameld bij het grenshek in de Gaza strook en gooiden met stenen of branden verbrandden. De 30 jarige Mahmoud Al-Masri was één van de getroffenen in de buurt van Khan Younis. Hij overleed. Elders waren grote marsen en betogingen , onder meer in het Jabalya kamp.
In totaal werden 23 mensen getroffen door scherpe munitie, niemand van hen werd echter levensgevaarlijk gewond, 55 mensen werden getroffen door zogenoemde ”rubberkogels”, volgens de Rode Halve Maan. Tientallen werden behandeld voor een overdosis traangas.

In Jeruzalem, waar de protesten begonnen na de ochtendgebeden, verliepen de demonstraties over het algemeen redelijk vreedzaam. Er werden Israelische vlaggen verbrand en leuzen geroepen, Israelische politie en leger vuurden met traangas en rubberkogels. Andere protestbetogingen vonden plaats in steden als Bethlehem, Hebron, Nablus. Qalqiliya en elders.
In het buitenland vonden grote demonstraties plaats in Iran, Turkije,Egypte, Jordanië, Libanon,
Tunisië, Somalië, Jemen, Maleisië en Indonesië.
De landen van de EU volgen niet het voorbeeld van de VS en blijven bij de oude opvatting dat de status van Jeruzalem moet worden beslist tijdens onderhandelingen. Alleen Tsjechië was een uitzondering. Het land erkende alleen West Jeruzalem als Israels hoofdstad.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist