Een dode en 461 gewonden na een dag van Palestijnse protesten

Een Palestijn van 21, Jamal Mohammed Musleh uit het Maghazi kamp in het midden van de Gazastrook, is zaterdagmorgen vroeg overleden aan de verwondingen die hij vrijdag opliep tijdens een demonstratie aan de grens van Gaza, zo heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheid meegedeeld. Israelische soldaten schoten hem tijdens de vreedzame demonstratie met scherp in de borst. Sindsdien lag hij in kritieke toestand in het ziekenhuis in Deir Balagh.
Volgens het ministerie werden in Gaza tenminste 45 mensen door scherpe munitie getroffen. Vier van werden zeer ernstig gewond. Op de Westoever werden zes mensen door scherpe munitie getroffen, van wie er één in kritieke toestand is. Hij werd samen met drie anderen neergeschoten in het Arroub vluchtelingenkamp bij Hebron. Twee anderen liepen schotwonden op in respectievelijk de regio Nablus en de regio Ramallah.

Het was de vierde “Vrijdag van woede” die de Palestijnse leiders hadden uitgeroepen als protest tegen het besluit van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel. Het Israelische leger treedt tegen deze demonstraties op op een manier die ik jaren geleden (tijdens  de Eerste Intifada) in de Volkskrant al eens omschreef als een konijnenjacht. Dat kon toen nog in die krant. In Gaza wordt met scherp geschoten op vreedzame betogers. Het leger beweert naderhand dat ze probeerden Israel binnen te komen. Op de Westoever wordt een klein kaliber geweerkogel ingezet, 0,22 kogels, om de betogers af te schrikken. De rest van de wereld protesteert hier niet tegen, want…. ja waarom eigenlijk? Omdat protesteren tegen wat Israel doet antisemitisch is, of zoiets waarschijnlijk, of omdat Palestijnen een andersoort is. De Palestijnse Rode Halve Maan (het equivalent van het Rode Kruis) meldde dat zij vrijdag 461 gewonden behandeld heeft, van wie 347 op de Westoever (zes scherpe munitie, 76 rubberkogels, 253 wegens benauwdheid door traangas,12 wegens overige verwondingen)en 114 in de Gazastrook (45 wegens scherpe munitie, 57 wegens traansgas en 12 wegens andere verwondingen).