Een deportatiegevangenis deportatiegevangenis noemen is smaad, vindt gerechtshof

Afgelopen woensdag deed het Gerechtshof in Den Haag uitspraak in de zaak wegens smaad tegen een van de posterplakkers van de poster ‘De Vries en Verburg – Uw duurzame partner in deportaties – Bouwt vol trots de gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist’. Opnieuw leidde de zaak tot een veroordeling.

De plakkende activiste heeft opnieuw een boete van 250 euro en een week voorwaardelijk met twee jaar proeftijd gekregen en gaat in cassatie. De zaak van de andere plakker komt later voor. Het Hof had een fout gemaakt in zijn zaak en wilde deze eerst niet behandelen. De fout is hersteld en de zaak gaat alsnog voorkomen.

Met deze veroordeling wordt andermaal een bedrijf dat zich medeplichtig maakt aan het deportatiebeleid van de staat de handen boven het hoofd gehouden. De advocaat van de aangeklaagde, Jebbink, heeft vergeefs een beroep gedaan op Artikel 10 EVRM, vrijheid van meningsuiting, en op een hele reeks uitspraken van het Europees Hof in vergelijkbare zaken. De aangeklaagde draaide zelf tijdens de zitting de rollen om en klaagde de Nederlandse staat en het bouwbedrijf aan en stelde hen verantwoordelijk voor het lot van gezinnen met kinderen die opgesloten worden in de inmiddels in gebruik genomen gezinsgevangenis op Kamp Zeist om vervolgens te worden gedeporteerd. Juist de inhoud van dit laatste woord, en dat tijdens de eerdere zitting bij de politierechter, grijpt het Hof net als die politierechter aan als handvatten om tot een veroordeling te komen.

– Lees verder bij de bron, AAGU.