Een commercieel park als De Efteling “dierbaar Nederland”? Vlieg toch op!

Stop Oppressive Stereotypes is en blijft een anonieme facebookpagina-actiegroep, is inmiddels duidelijk. Geen probleem verder. Hier is de gehele open brief van hen/hem/haar aan het bestuur van de Efteling, kijk bij het origineel naar de reacties om eens te meer te constateren dat ze de spijker op de kop slaan:

Open brief aan Stichting Natuurpark de Efteling.

Geachte directie van Stichting Natuurpark de Efteling,

Uw park heeft uiterst kwetsende en uitermate racistische attracties met onderdrukkende stereotyperingen waarmee u kinderen vermaakt en tevens indoctrineert. De attracties waarop wij doelen zijn; Monsieur Cannibale en Carnaval Festival.

Stereotyperingen m.b.t. geslacht, etniciteit, geaardheid e.d. zijn niet alleen rolbepalend en polariserend maar vaak maken zij ook deel uit van systematische onderdrukkingen als racisme, seksisme en homofobie. Wij, als actiegroep Stop Oppressive Stereotypes (SOS), vinden het extra kwalijk wanneer er kinderen met dit soort stereotyperingen geïndoctrineerd worden aangezien kinderen beïnvloedbaar zijn en gevrijwaard moeten blijven van dit soort negatieve beeldvorming of zelfs de schijn ervan. De ladder van onderdrukking begint namelijk bij stereotyperingen.

http://goodmenproject.com/…/the-staircase-of-oppression-it…/

Aangezien uw park jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers trekt, waarvan het overgrote deel kinderen zijn, vinden wij dat u zich schuldig maakt aan het in stand houden van racisme en het polariseren van etnische bevolkingsgroepen als Afrikaanse en Aziatische diaspora. U claimt er voor kinderen te zijn maar u sluit niet witte kinderen uit en reduceert ze tot stereotyperingen. Het meest kwalijke van alles is misschien wel dat u bij het bouwen van deze attracties al wist dat ze racistisch zijn getuige onderstaand artikel op Eftepedia

https://www.eftepedia.nl/lemma/Bert_Outmaijer

Wij, als actiegroep, roepen uw stichting dan ook op om te stoppen met het indoctrineren van kinderen met onderdrukkende stereotyperingen en om dit soort walgelijk racisme te verwijderen uit de publieke ruimte. Wij doen eerst beroep op uw moreel besef en hopen dat u de strijd tegen systematische onderdrukkingen plaatst boven geldelijk gewin maar zullen, wanneer u deze stereotyperingen niet verwijdert, overgaan tot acties tegen deze racistische stereotyperingen.

Met uw reactie in het vooruitzicht verblijven wij.

Hoogachtend,

Actiegroep Stop Oppressive Stereotypes