Eduardo Galeano: “Waar zijn de dromen, de beloften, de hoop?”

De Uruguayaanse schrijver en journalist Eduardo Galeano, auteur van onder andere ‘De aderlating van een continent’, is vandaag overleden in Montevideo, waar hij woonde. Hij werd 74.

Op de inter-Amerikaanse top in april gaf Hugo Chávez een boek cadeau aan Barack Obama. Meteen schoot “De aderlating van een continent. Vijf eeuwen economische exploitatie van Latijns-Amerika” naar de top van de verkoopslijsten in Noord- en Zuid-Amerika. De auteur, Eduardo Galeano, is al vier decennia een literaire god in Latijns-Amerikaanse kringen. Dankzij de Chávez-boekenclub verovert hij nu opnieuw ook de rest van de wereld.

De aderlating van een continent werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1971 (en in 1976 in het Nederlands vertaald), maar het blijft een mijlpaal in de geschiedschrijving over de regio. De Chileense schrijfster Isabelle Allende omschrijft het boek als ‘een massief fresco van de Latijns-Amerikaanse geschiedenis, een mengeling van politieke overtuiging, poëtische taal en schitterende vertelkunst’.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)