Ecuador: schuchtere ‘revolutie’ wint nipt van restauratieve krachten

Lenin Moreno van Alianza País wordt dan toch, zeer nipt, de opvolger van Rafael Correa. Op 2 april kreeg hij 51,16 procent van de stemmen achter zich, terwijl de rechtse kandidaat Guillermo Lasso van CREO bleef steken op 48,84 procent. Hoe moet het nu verder met de erfenis van Rafael Correa in een verdeeld land?

Indien het niet tot een hertelling komt, zoals geëist door de verliezende Guillermo Lasso, zal Lenin Moreno op 24 mei van dit jaar beëdigd worden als nieuwe president van Ecuador. Het komt dus niet tot een ‘nieuwe nacht van het neoliberalisme’ die in de recente geschiedenis van het kleine Andesland voor een grote politieke instabiliteit heeft gezorgd. Tussen 1997 en 2005 is geen enkele verkozen president erin geslaagd zijn ambtstermijn uit te zitten. De straat besliste er anders over.

Vanaf 2006 werd het anders met het aantreden van de jonge linkse econoom Rafael Correa, die, samen met zijn Boliviaanse ambtsgenoot Evo Morales en Hugo Chávez, het aangezicht van links Zuid-Amerika werd in het begin van deze eeuw. In 2009 en 2013 deed hij dat nog eens over waardoor hij non-stop tien jaar aan de macht was, maar daardoor ook op de limiet zat van wat de nieuwe grondwet, onder zijn bewind tot stand gekomen, toelaat.

Opmerkelijk en du jamais-vu in Ecuador was ook, dat hij telkens in de eerste ronde verkozen werd. In 2013 nog behaalde hij 57,1 procent van de stemmen. Zijn gedoodverfde opvolger, Lenin Moreno, behaalde tijdens de eerste ronde op 17 februari net geen 40 procent waardoor er een tweede ronde nodig bleek. De voortzetter van Correa’s ‘socialisme van de 21ste eeuw’ behaalde dus 17 procent minder stemmen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be