Ecofascist Pentti Linkola overleden

De Finse ecofascist Pentti Linkola is 5 april jl op 87-jarige leeftijd overleden. Zelfs voor een ecofascist hield Linkola er extreme standpunten op na. Zo was hij o.a. van mening dat om de aarde te redden het grootste deel van de mensheid diende te worden uitgeroeid.

Linkola was een warm voorstander van het uitbreken van de Derde Wereldoorlog omdat dan veel mensen dood zouden gaan. Ook de nazi’s moesten we volgens de Finse ecofascist eens in een ander licht gaan zien. Die waren er toch maar mooi in geslaagd miljoenen mensen te vermoorden: “We moeten het fascisme herevalueren en erkennen dat die filosofie ons 30 jaar geleden een grote dienst heeft bewezen toen het de aarde bevrijdde van tientallen miljoen overconsumerende Europeanen, waarvan 6 miljoen zonder het milieu te belasten”. En ja: hij heeft het echt gezegd.

Uiteraard moest Linkola niks hebben van slappe democratieën en prefereerde hij een dictatuur: “onze enige hoop is een sterke centrale regering en een compromisloze controle van de individuele burger”. Terroristische aanslagen juichte hij toe, of die nou uit de linkse, rechtse of jihadistische hoek kwamen. Elke aanslag vergroot de chaos en daarmee de kans op het ineenstorten van de verfoeide Westerse beschaving. Linkola steunde dan ook vrolijk zowel de RAF als Breivik en de jihadistische aanslagen in Madrid en Londen. Zelf pleegde hij geen aanslagen. Tegen een journalist verklaarde hij dat hij niet durfde: “het ontbreekt me aan de moed”.

Zelf vermeed Linkola het gebruik van moderne technologie zoveel mogelijk. Hij voorzag in zijn levensonderhoud met de verkoop van vis die hij zelf gevangen had.

Uitgelichte afbeelding: By Soppakanuuna – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17189588