Ebola doorkruist ontwikkeling Sierra Leone

Ebola verwoest meer dan levens, het ontwricht zoals je ook in dit weer uitstekende artikel van deWereldMorgen kan lezen.

Sierra Leone
Sierra Leone was goed op weg zijn VN-ontwikkelingsdoelstellingen voor 2015 te bereiken, maar de uitbraak van het dodelijke ebolavirus zal de klok fors terugdraaien.

Landbouw, de ruggengraat van de economie van Sierra Leone, is het hardst getroffen. Heel wat boeren zijn al aan de ziekte bezweken en vele andere hebben hun akkers verlaten, uit vrees om het virus op te lopen.

“We hebben al honderden boeren aan de ebola-epidemie verloren en de landbouwregio’s zijn epicentra van de pandemie geworden, zoals Kailahun in het oosten en Bombali in het noorden”, verklaart Joseph Sam Sesay, minister van Landbouw en Voedselzekerheid. Begin november stond de teller er op 4059 eboladoden, meer dan in buurland Liberia dat in oktober 2014 nog als zwaarst getroffen land gold.
Voedselschaarste

Sesay vermeldt dat 60 procent van de 6 miljoen Sierra Leoners die van landbouw leven nu als gevolg van de crisis werkloos zijn. De sector was goed voor 60 procent van het bruto binnenlands product. Met de huidige epidemie zal Sierra Leone zijn VN-millenniumdoelstellingen in de strijd tegen honger en armoede lang niet halen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be