“Duurzame oplossing voor vluchtelingen in EU dringend”

Franse groeperingen voor mensenrechten roepen nogmaals op tot een duurzame oplossing voor het vluchtelingenprobleem in Europa, nadat bij de ontmanteling van vluchtelingenkampen in Parijs en Calais zware rellen waren uitgebroken.

Op 11 juni 2015 kwam het tot een heftige confrontatie met veiligheidstroepen die migranten uit het park Bois Dormoy in de Franse hoofdstad Parijs wilden verdrijven. Actiegroepen blokkeerden de toegang voor de politie tot de schuilplaatsen die daar voor vluchtelingen waren opgetrokken.
Rechten

Leden van Amnesty International, die als waarnemer aanwezig waren tijdens deze operatie, riepen de regering op om meer te doen aan tijdelijke huisvesting, zodat migranten niet verplicht worden in parken of onder bruggen te slapen.

“De overheid kan mensen om verschillende redenen uit het land zetten, maar migranten hebben ook rechten”, zei Stephan Oberreit, directeur-generaal van Amnesty in Frankrijk. “Als de staat deze mensen zou informeren, hun de regels zou uitleggen en voorzien van een degelijk onderkomen, zou dat aanvaardbaar zijn”, zegt Oberreit. “Dat is echter niet het geval.”
“Wij zijn mensen, geen dieren”

De migranten die uit het park Bois Dormoy in Parijs werden verdreven, verbleven eerder al in een geïmproviseerd kamp onder een viaduct, waar ze waren vertrokken toen de omstandigheden er steeds onhygiënischer werden. Een tweede groep in het bos kwam uit een ontruimd kamp in het noorden van Parijs, waar ze een tijdlang met 350 mensen verbleven. De meeste van deze vluchtelingen komen uit Soedan, Somalië, Eritrea en Egypte. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be