Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler en belooft ‘3 miljoen verslaafden af te slachten’

De Filipijnse president Duterte heeft zijn oorlog tegen drugs vergeleken met de Holocaust en gezegd met ‘veel genoegen’ net zoveel drugsverslaafden af te zullen slachten als Hitler Joden.

Hitler vermoordde drie miljoen Joden [in feite ongeveer zes miljoen] en er zijn…wat is het…drie miljoen drugsverslaafden. Ik zal ze met genoegen afslachten (“i’d be happy to slaughter them”)

Sinds Duterte’s inauguratie als president in juni van dit jaar zijn er op de Filipijnen ruim 3000 mensen vermoord door politie en doodseskaders (lees: agenten die in hun vrije tijd wat bijklussen). De lichamen worden meestal achtergelaten op straat.

Ondanks zijn weerzinwekkende retoriek – en zijn nog aanmerkelijk weerzinwekkender daden  – blijft Duterte populair op de Filipijnen zelf. Daar komt nog bij dat kritiek op Duterte bepaald niet zonder risico is. Toen senator Leila de Lima een onderzoek opende naar de buitengerechtelijke moorden riep Duterte haar op zelfmoord te plegen. De Lima raakte haar positie als voorzitter van de Senaatscommissie voor Justitie en Mensenrechten kwijt en wordt er sindsdien door Duterte van beschuldigd banden te hebben met de onderwereld. De nationale televisiezender ging zelfs zo ver De Lima’s huisadres en telefoonnummer te openbaren, waarop de senator tientallen bedreigingen ontving.