Duterte plaatst Mindanao onder staat van beleg

De Filipijnse president Duterte heeft de staat van beleg afgekondigd voor het eiland Mindanao nadat er gisteren zware gevechten uitbraken tussen het leger en islamistische milities. Duizenden inwoners van de stad Marawi zijn op de vlucht geslagen.

De problemen begonnen toen het Filipijnse leger gisteren probeerde een leider van Abu Sayyaf, een islamistische groep die is gelieerd aan ISIS, te arresteren. Leden van Abu Sayyaf riepen de hulp in van de Maute groep, een andere radicaal-islamistische organisatie op het eiland.

Tientallen leden van de Maute groep trokken vervolgens Marawi binnen, waar ze in vuurgevechten verwikkeld raakten met het leger. Zeker drie militairen kwamen daarbij om het leven. De islamisten brandden een kerk, twee scholen en de stadsgevangenis plat. Bovendien slaagden ze erin een aantal strategische posities in de stad in handen te krijgen. De militanten dreigen een aantal gijzelaars – waaronder een priester – om het leven te brengen, tenzij het leger zich terugtrekt.