Duterte gaat politiestaat invoeren op Filippijnen

Rodrigo_Duterte_2009
Rodrigo Duterte

De nieuwe president van de Filippijnen, Rodrigo Duterte, heeft de kiezers beloofd per onmiddellijk de politiestaat in te voeren. Scherpschutters van politie en leger krijgen de opdracht verdachten (bewijs is niet langer nodig) neer te schieten  en de doodstraf wordt opnieuw ingevoerd.

Duterte heeft beloofd binnen een half jaar een einde te maken aan de misdaad in het land, ook al moeten daar tienduizenden mensen voor om het leven worden gebracht. Tijdens de verkiezingscampagne zei Duterte ervan uit te gaan dat 100.000 mensen gedood moeten worden, voldoende “om de vissen in de baai van Manilla voor maanden van voedsel te voorzien”, om de fascistische kleurrijke nieuwe president eens te citeren. Het Volk bewees voor de zoveelste keer heel wat meer affiniteit met het fascisme te hebben dan met zaken als rechtsstaat en democratie en stemde massaal op Duterte.

Tijdens zijn periode als burgemeester van de stad Davao hebben door Duterte geleide doodseskaders tenminste 1000 mensen vermoord, waaronder volgens mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty kinderen en kleine criminelen zoals zakkenrollers.

Bron: Al Jazeera