Duizenden op mars tegen haat en terreur

Een mars tegen haat en terreur trok gistermiddag door de Brusselse straten.

Vijftienduizend deelnemers volgens de organisatoren, zevenduizend volgens de politie. Los van het effectieve aantal deelnemers, de mars tegen terreur en haat werd niet de massabetoging waar het platform van maar liefst honderdvijftig organisaties op gehoopt had. Ergens viel dat te verwachten. We zijn ondertussen ongeveer een maand na de aanslagen, rouw en verdriet werden bij velen aangevuld met vragen, woede of berusting.

Bij aanvang aan het Noordstation staat een heel gemengde groep te wachten op het vertreksignaal. Er zijn vertegenwoordigers van verschillende geloofsovertuigingen, partijmilitanten, activisten, gewone burgers, werknemers van de MIVB, de hulpdiensten en de luchthaven.

Bij het begin van de betoging stonden enkele politieke kopstukken wat schuchter bij elkaar. We zagen Wouter Beke, Kris Peeters, Peter De Roover en Siegfried Bracke. Zij liepen het hele parcours mee. Een activist die wat te opzichtig een bordje ‘Leur gouvernement est raciste’ achter hen in de lucht stak, werd even later verwijderd door
de politie.

Op een enkele geluidswagen na is het bij aanvang vooral een stille en ingetogen optocht. Vele deelnemers dragen bloemen mee die later die namiddag aan de beurs zullen gelegd worden.

Die ingetogen sfeer veranderde in een meer vastberaden en luidruchtige betoging ter hoogte van het Brusselse kanaal. Daar sloot een groep van inwoners uit Molenbeek zich aan bij de optocht. Eenmaal aan de beurs aangekomen was de sfeer uitgelaten. Vanuit de ramen van appartementen juichten inwoners van de Dansaertstraat de betogers toe.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Fotoreportage