Duitsland wil vaccinatie tegen mazelen verplicht stellen

De Duitse regering wil vaccinatie tegen mazelen verplicht stellen. Minister Jens Spahn van Volksgezondheid heeft een daartoe strekkend wetsvoorstel ingediend. Ouders die weigeren hun kinderen te vaccineren kunnen een boete van 2500 euro tegemoet zien.

Als het voorstel voor het eind van het jaar in de Bundestag behandeld wordt – wat wel in de lijn der verwachtingen ligt – dan gaat de wet op 1 maart 2022 in.

Ouders die hun kinderen in willen schrijven bij een (kleuter)school zullen aan moeten tonen dat hun kind(eren) ófwel gevaccineerd zijn ófwel aan een kwaal lijden die vaccinatie onmogelijk maakt. Niet alleen kinderen, ook leraren, artsen en verplegend personeel moeten aan kunnen tonen gevaccineerd te zijn.

Wanneer de vaccinatiegraad onder de 95 procent zakt, neemt de kans op verspreiding van kinderziektes toe. In Duitsland wordt die vaccinatiegraad alleen nog gehald in de deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg.

Als gevolg van een campagne van oliedomme complotdenkers is de vaccinatiegraad in veel landen de laatste jaren flink afgenomen, waardoor de eigenlijk als overwonnen beschouwde ziekte her en der de lelijke kop opnieuw opsteekt.

Volgens de complotdenkers kan vaccinatie leiden tot autisme. Bron voor deze boude bewering is een inmiddels volledig gediscrediteerd onderzoek van Andrew Wakefield. Wakefield kreeg zijn onderzoek gepubliceerd in het vooraanstaande Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Toen bleek dat Wakefield met de cijfers geknoeid had, werd het artikel ingetrokken. Wakefield raakte zijn medische beroepsvergunning kwijt en vluchtte naar de VS. Helaas was het kwaad toen al geschied. Recent brak de ziekte opnieuw uit in Londen, New York en op diverse plaatsen in Texas.