Duitsland erkent Armeense genocide

Het Duitse parlement heeft een resolutie aangenomen waarin de moord op 1,5 miljoen Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog door Turkije als ‘volkerenmoord’ wordt bestempeld. Tegelijk erkende het parlement dat Duitsland medeverantwoordelijk was voor deze volkerenmoord. Duitsland en Turkije waren tijdens WOI bondgenoten. Volgens het parlement wisten de Duitsers heel goed wat er gaande was, maar hebben ze geen enkele poging ondernomen de genocide te stoppen. 300px-Armenians_marched_by_Turkish_soldiers,_1915

Volgens de fractievoorzitter van Die Linke, Gregor Gysi, moet het besluit niet worden gezien als een veroordeling van Turkije, maar als een eerste stap op weg naar verzoening. Verzoening is volgens Gysi echter alleen mogelijk indien Turkije de historische verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk op zich neemt. Gysi riep de Bondsdag op eindelijk ook de massamoord op de Herero en de Nama in het vroegere Duits Zuidwest-Afrika (Namibië) te erkennen als volkerenmoord.

Niet geheel onverwacht reageerde Turkije furieus op het nieuws. Volgens TV24 heeft Turkije als reactie haar ambassadeur teruggeroepen uit Berlijn.

Bron: Die Zeit