Duitsland: AfD zakt verder weg in de peilingen, SPD groeit

Björn_Höcke
Björn Höcke

De fascistische Alternative für Deutschland (Afd) zakt steeds verder weg in de peilingen. Stond de partij in oktober vorig jaar nog op 12,5%, inmiddels komt ze niet verder dan 8,5%. De sociaal-democratische SPD daarentegen doet het tot ieders verbazing uitstekend: de partij schommelt in de peilingen tussen de 29 en de 32%. Een maand geleden had de SPD nog bijna 10 procentpunten achterstand op Merkel’s CDU. Inmiddels staan beide partijen op vrijwel gelijke hoogte.

De vrije val waarin de AfD beland is, wordt door de meeste commentatoren toegeschreven aan de uitlatingen en het gedrag van Björn Höcke, de fractievoorzitter van de AfD in het Thüringer deelstaatparlement. Höcke flirt openlijk met nazistische denkbeelden en betitelde het Holocaustmonument in Berlijn als “een nationale schande”.  Volgens Höcke zijn de Duitsers de échte slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De partij zit flink met Höcke in de maag. Pogingen hem te lozen zonder dat het tot een splitsing in de partij komt zijn tot nu toe niet succesvol gebleken, ook al niet omdat de partijleiding hevig verdeeld is over Höcke’s optreden. Höcke geldt als beschermeling van de machtige vicevoorzitter van de AfD, Alexander Gauland. Gauland zélf raakte vorig jaar in opspraak nadat hij zich racistisch uitliet over Jerome Boateng, een (zwarte) speler van het Duitse nationale elftal. Volgens Gauland konden mensen Boateng wel waarderen als voetballer, maar hadden ze hem liever niet als buurman.

Volgens Duitse media is de AfD na de geruchtmakende redevoering van Höcke ook financieel in de problemen geraakt. Diverse rijke donateurs zouden zijn afgehaakt, waardoor de partij alleen al de afgelopen maand 100.000 euro aan donaties zou zijn misgelopen.

Bron: Politico