Duitse regering dreigt haatplatform Telegram met hoge boetes

De Duitse regering dreigt Telegram hoge boetes op te leggen als het platform door blijft gaan met het verspreiden van racistische hetzes  en hate speech. Volgens de Süddeutsche Zeitung zou het in totaal om een bedrag van 55 miljoen euro kunnen gaan. 

Het Duitse Ministerie van Justitie heeft Telegram al een tijdje in het vizier. Het verwijt het haatplatform dat het geen “gemakkelijk herkenbare en directe meldkanalen voor criminele inhoud” zoals hate speech heeft. Ook heeft Telegram niemand aangewezen die bevoegd is verzoeken van een rechtbank in behandeling te nemen. Volgens de Wet Netwerkhandhaving (NetzDG) zijn sociale media daartoe wél verplicht.

Marco Buschmann (FDP) , de Duitse Minister van Justitie, heeft gedreigd Telegram ook buiten de EU te vervolgen omdat het platform niets onderneemt tegen de alomtegenwoordige hate speech. Normaal gesproken negeert de libertarische top van Telegram waarschuwingen en oproepen van overheden, maar blijkbaar is het bedrijf nu toch geschrokken van de harde toon van de nieuwe Duitse regering, want inmiddels heeft men naar verluid contact opgenomen met het Ministerie van Justitie.

Telegram is berucht omdat het als vrijplaats dient voor fascisten en complotmafkezen (in 9 van de 10 gevallen overigens eveneens extreemrechts). In december schreven Telegram-gebruikers in een chat dat ze de Saksische premier Michael Kretschmer (CDU) wilden vermoorden wegens zijn corona-beleid. Ook de premier van Mecklenburg-Voor-Pommeren, Manuela Schwesig, werd op Telegram met de dood bedreigd. Het Bundeskriminalamt (BKA) heeft inmiddels een speciale taskforce in het leven geroepen om auteurs van haatberichten op Telegram te identificeren.

Uitgelichte afbeelding: Marco Buschmann, deDuitse minister van justititie – By Rob75 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51456097