Duitse minister: AfD nieuw tehuis voor neonazi’s

Volgens de Duitse Minister van Justitie Heiko Maas dient de Alternative für Deutschland (AfD) als “een nieuw politiek tehuis voor neonazi’s”. Afgelopen maandag werkte de AfD in Dresden voor het eerst openlijk samen met de fascistische knokploeg Pegida.

Volgens Maas moet de AfD voortaan niet meer zeuren wanneer ze voor de voeten geworpen krijgt vriendjes te zijn met rechtsextremisten: “Richtig ist aber genauso: Wenn die AfD jetzt den Schulterschluss mit Pegida sucht, muss sie sich vorhalten lassen, sich endgültig nicht mehr von radikalen und fremdenfeindlichen Hetzern abzugrenzen. Dann zeigt sich deutlich das rechtsradikale Gesicht der Partei”.

De inmiddels binnen de AfD op een zijspoor belande Frauke Petry heeft de toenaderingspogingen van Pegida altijd afgehouden. Deels om ideologische redenen – er was Petry veel aan gelegen associaties met het fascisme te vermijden – en deels omdat ze vond dat de AfD als ‘keurige burgerpartij’ niet om diende te gaan met draaideurcriminelen als Pegida-oprichter Lutz Bachmann.

De samenwerking tussen AfD en Pegida is overigens geen teken van kracht, maar van zwakte. Pegida slaagt er alleen in Dresden nog in een redelijke hoeveelheid mensen op de been te brengen en in de peilingen is de aanhang van de AfD zo goed als gehalveerd. Tijdens de deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein wist de partij met 5,9% van de stemmen maar amper de kiesdrempel te halen.