Duitse anti-G7-activisten in Frankrijk vast wegens “linkse geschriften”

Drie jonge actievoerders die vanuit Duitsland op weg waren naar de acties tegen de G7-top in Biarritz, afgelopen maand, zijn op weg naar het actiekamp op de snelweg aangehouden door Franse politie. Vervolgens zijn ze afgevoerd en opgesloten, zonder dat ze enige actie hadden ondernomen. Bij het doorzoeken van hun auto werd ‘linkse literatuur’ gevonden. Ze zitten nog steeds vast.

(zie hier eerdere berichten over de G7-top in Biarritz)

De Franse nieuwswebsite Mediapart meldt de achtergronden: Aanvankelijk had de politie beweerd dat ze ‘wapens ‘in hun auto hadden gevonden, toen ze op 21 augustus aangehouden werden. Maar dat hield geen stand toen ze voor een onderzoeksrechter moesten worden gevoerd. Daar werden ze bij snelrecht tot 2 a 3 maanden gevangenisstraf veroordeeld. De in de auto gevonden lectuur zou erop wijzen dat ze “een spontane groep wilden vormen om daarmee gewelddadig te demonstreren” («création spontanée d’un groupe pour préparer des actes violents»).

Vervolgens zijn de drie in verschillende gevangenissen opgesloten waar ze geen contact met elkaar konden hebben. Maar ze konden ook hun familie niet berichten. Franse autoriteiten beweerden dat ze “geen contact wilden” maar dat bleek een leugen. De jongste van het drietal (ze zijn tussen de 18 en 22 jaar) mocht uiteindelijk een brief naar zijn ouders sturen, waarna de Duitse ambassade contact met ze zocht.

De ouders van de drie activisten hebben een alarmerende open brief gepubliceerd (Duits, pdf) om hulp te vragen om de verdwenen kinderen terug te kunnen vinden. In de brief staat ook dat in linkse media in Duitsland (oa Radio Dreyeckland) gesteld is dat de jongeren vermoedelijk op de lijst stonden van de geheime dienst (BKA) die dat vervolgens aan de Franse collega’s zou hebben doorgebriefd. Aanvankelijk beweerde ook de Duitse Ambassade in Parijs dat de jongeren geen contact met de familie zouden willen…

De actievoerders komen uit Nurnberg, waar meerdere acties uit solidariteit met de “Drie van de Snelweg” zijn gevoerd. Ook in andere plekken en landen worden acties gemeld. Meer informatie daarover en een overzicht van media-berichten hier.

Er is overigens tijdens de G7-acties en vooral daarna ook veel kritiek opgekomen vanwege de lakse houding van een aantal grote NGO’s die de tegenprotesten domineerden en zich niet uitspraken over de repressie. In plaats daarvan distancieerden ze zich liever van de meer militante actievoerders die meer wilden doen dan een ritueel rondje met spandoeken lopen. De kritische Franse website Lundi Matin heeft het over ‘de meest erbarmelijke tegentop aller tijden’ en op de Duitse indymedia-website wordt de kritiek aangevuld met een discussie over de rol van een van de organisatoren van de G20-protesten in Hamburg twee jaar eerder.

Minstens zo interessant was het feit dat er bij de tegentop een infiltrante van de politie werd gesnapt terwijl ze opnames aan het maken was van het programma. Het betreft een oudere dame die al langer meedraaide en beweerde linkse arbeidster bij een energiebedrijf in Toulouse te zijn. Hier het hele relaas in het Frans. Ze kon ontkomen toen haar collega’s een inval deden bij de tegentop, vermoedelijk om haar te ontzetten. Maar haar telefoon werd wel behouden en daaruit konden de activisten zien wat ze had lopen registereren en naar welke inlichtingenafdelingen ze dat stuurde. Zo werd onder andere duidelijk dat ze zelf betrokken was bij het bedenken en organiseren van acties zodat haar collega’s dan mensen konden arresteren. Meer over haar in het Duits hier.

Geschreven door Kees. Oorspronkelijk gepubliceerd op GlobalInfo