Droogte dreigt binnenland Nederland te verzilten

Er is een tekort aan zoetwater in Nederland en het water dat overblijft wordt steeds zouter. Als er weinig zoetwater vanuit de Rijn komt, zien we dat er problemen ontstaan met brak (zout) water in onze regio. Dit komt doordat er vanuit de Noordzee via de sluizen in IJmuiden zoutwater het land in stroomt. Normaal gesproken is er genoeg zoetwater om tegendruk te geven tegen dit zoute water. Maar doordat er nu een stuk minder zoetwater is kan dit zoute water het land binnenstromen. Het zoute water trekt dan vanuit het Noordzeekanaal het Amsterdam-Rijnkanaal in. Tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het watersysteem van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht zitten veel verbindingen.

We willen niet dat dit zoute water richting natuurgebieden als het Naardermeer en de Spiegelplas stroomt. Om dit te voorkomen is er een tijdelijke damwand geplaatst bij de ingang van het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Muidertrekvaart. Zoutwater is namelijk slecht voor de landbouw en voor de natuur. Vissen kunnen hierdoor sterven, maar ook planten in en aan het water.

– Bericht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

– Uitgelichte afbeelding: De originele uploader was Polenman op de Nederlandstalige Wikipedia – Verplaatst vanaf nl.wikipedia naar Commons., Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3737256