Droogte door klimaatverandering raakt miljoenen in Mozambique

De zware droogte in de landen van Zuidelijk Afrika bedreigt steeds meer mensen. In Mozambique dreigt hongersnood voor 1,5 miljoen mensen, vooral in het centrum en het zuiden van het land.

In april 2016 krijgen reeds meer dan 300.000 mensen voedselhulp in Mozambique en het ministerie van landbouw verwacht dat dit aantal nog zal toenemen: nog eens 1,2 miljoen mensen dreigen binnenkort zonder voedsel te vallen.

Het regenseizoen liep eind maart 2016 af. Tot oktober wordt zo goed als geen regen meer verwacht. De komende maanden zullen daarom steeds meer voedselreserves op raken, aldus nog het ministerie van landbouw. De beperkte regen die tijdens het regenseizoen in maart in het zuiden van het land viel, volstond niet om de oogst van dit jaar te redden.

De negen landen van Zuidelijk Afrika1 kreunen reeds maanden onder aanhoudende droogte. In verschillende landen zijn de watervoorraden uitgeput, sterven duizenden runderen en is de oogst vernield. In Malawi krijgen meer dan 2 miljoen al sinds oktober 2015 hulp van de VN. Zimbabwe, dat al langer met voedseltekorten kampt, riep in februari 2016 de noodtoestand uit. Zuid-Afrika kampt met de ergste droogte in minstens een eeuw en is nu massaal maïs aan het importeren.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be