Dries van Agt: ” Netanyahu is oorlogsmisdadiger”

In een interview voor het Nederlands tv-programma EenVandaag stelt voormalig eerste minister Dries van Agt van Nederland dat eerste minister van Israël Benjamin Netanyahu moet worden aangehouden en vervolgd voor het Internationaal Strafhof voor de bezetting en kolonisatie van Palestina.

Op dinsdag 6 september 2016 komt eerste minister Benjamin Netanyahu van Israël op officieel bezoek in Nederland. Naar aanleiding van dat bezoek benadrukt Dries van Agt dat deze man in feit voor het Internationaal Strafhof (dat in Den Haag is gevestigd) moet worden gedaagd op beschuldiging van oorlogsmisdaden:

“Er komt hier een oorlogsmisdadiger aan, want het bezetten en volbouwen – settlements bouwen – van bezet gebied, dat is volgens het Statuut van Rome – dat is de oprichter van het Internationaal Strafhof – met zoveel woorden een oorlogsmisdaad. Dat valt niet te betwisten. En het statuut van dat Hof, dat in Den Haag resideert, is door Nederland aanvaard.”

“Dus Nederland vindt ook dat het bouwen in bezet gebied een oorlogsmisdaad is. Waarom gaan we dan iemand die daar almaar mee doorgaat hier ontvangen? Die hadden we meteen naar het Internationaal Strafhof kunnen sturen, dat zou beter zijn.”

Dries van Agt was minister-president (eerste minister) van Nederland van 1977 tot 1982 in een meerderheidscoalitie van zijn eigen christendemocratische partij CDA met de liberale partij VVD. Sinds zijn vertrek uit de actieve Nederlandse politiek zet hij zich actief in voor de rechten van moslims in Europa en voor de rechten van de Palestijnen op zelfbeschikking.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be