Drieduizend kruisen aan de rand van het destijds verordonneerde getto

Geven wij de vrijheid door?

Een plek creëren voor mensen die gewetensnood voelen als we denken aan degenen die stierven voor onze vrijheid en beseffen dat het moeilijk lukt om die vrijheid door te geven aan vluchtelingen nu.

3000 papieren kruisen op de Nieuwmarkt – help jij mee? Vrijheid geef je door is het thema. En de herinnering aan toen moet ons doen besluiten: dit nooit weer. Met deze installatie willen stilstaan bij onze verantwoordelijkheid om zelf onze vrijheid door te geven aan mensen die het nu nodig hebben, aangezien die vrijheid duur voor ons betaald is.

Stéphane Hessel (verzetsstrijder en medeauteur Universele verklaring van de rechten van de mens) zegt dat het hoog tijd is dat jongeren generaties in verzet komen zoals zij dat deden omdat de waarden waar zij voor streden (en stierven) in hoog tempo verkwanseld worden. En dan doelt hij onder andere op Mensenrechten en het Vluchtelingenverdrag).

Samen zetten op de Nieuwmarkt 3000 papieren kruisjes neer. Elk kruis herinnert aan één van de gebeurtenissen aan onze Europese grenzen waar één of meerdere vluchtelingen stierven of vermist raakten in hun poging veiligheid te vinden in Europa. Om 20.00 staan we eromheen en zijn we twee minuten stil en moeten we ons afvragen: geven wij onze vrijheid door?

INSTRUCTIES: Maak een heel aantal (10, 20) kruisen uit stevig wit papier. Afmetingen 20 bij 15 (a5 formaat). Kom om 18u naar de Nieuwmarkt, daar kun je ze op een prikker plakken en wordt op elk kruis een datum en gebeurtenis van vermissing of overlijden vermeldt.

– Via “We gaan ze herdenken”. Uiteraard heeft de ultrarechterzijde “tegenactie” aangekondigd.