Drie nazi’s opgepakt voor aanslagen in Gotenburg: “Ruikt naar terrorisme”

demo neonazi's NRM foto Peter Isotalo
demo neonazi’s NRM
foto Peter Isotalo
Voor de bomaanslagen op twee vluchtelingenwoningen en een links cultureel centrum in Gotenburg zijn inmiddels drie verdachten opgepakt. Een verdachte was al gearresteerd en op vrijdag werden er nog twee opgepakt.
In de afgelopen maanden zijn er in Gotenburg meerdere bommen geplaatst waarvan er twee zijn ontploft. Een persoon raakte ernstig gewond door een van de explosies.
Alle gearresteerde verdachten zijn nazi’s die lid zijn van de organisatie Nordic Resistance Movement
Er wordt nu door de politie en veiligheidsdienst onderzocht of de aanslagen een daad zijn van nazi-terrorisme.

Volgens terreurexpert Magnus Ranstorp zijn op het eerste gezicht alle ingrediënten aanwezig die daarop wijzen.
De aanslagen hebben een politiek doel en de bedoeling is om anderen in soortgelijke situaties, asielzoekers af te schrikken.
Er wordt getracht om te destabiliseren en onzekerheid en angst te creëren.

Vanuit juridisch oogpunt moet de aanklager het bewijs voor de misdaden vinden, het motief vaststellen en aan de hand daarvan bepalen of het een terroristische daad was.
Hier weten we vanaf het begin dat het om drie bekende nazi’s gaat met de intentie om de asielzoekers te terroriseren, maatschappelijk gezien moet dit als terrorisme worden beschouwd, aldus Ranstorp.

De Nordic Resistance Movement heeft gezegd dat zij niet achter de aanslagen zitten.
Ze probeerden om de aanslagen te bagatelliseren en beweren dat ze niet betrokken zijn, maar dat is zoals ze werken wanneer ze merken dat hun daden niet goed vallen bij het publiek.

(Bron)