Drama aan de Pools-Witrussische grens

Enkele duizenden migranten hebben zich verzameld bij de Pools-Russische grens in de hoop toegang te krijgen tot de EU. Vanochtend circuleerde aan de grens het gerucht dat er een corridor naar Polen zou worden geopend, maar daar is geen sprake van.

Inmiddels heeft een grote groep migranten bij het Belarussische checkpoint een provisorisch tentenkamp opgericht. Daarmee is de grensovergang bij Bruzgi-Kuznica effectief geblokkeerd, wat waarschijnlijk niet Loekasjenko’s bedoeling was. Van de kant van de migranten blijft het tot nu toe allemaal volstrekt vreedzaam, wat gezien de Poolse troepenmacht aan de grens waarschijnlijk heel verstandig is. Polen heeft zo’n 15.000 militairen naar het grensgebied gestuurd.

De EU heeft inmiddels nieuwe sancties afgekondigd tegen Loekasjenko’s regime. Het geruchtencircuit wil dat de Belarussische dictator nu actief mee zou willen werken aan de repatriëring van de migranten, maar het is natuurlijk maar zeer de vraag of de migranten wel terug willen.

Volgens het uiterst rechtse Duitse blad Junge Freiheit zouden meerdere Duitse steden, waaronder München en Gelsenkirchen, bereid zijn een aantal migranten op te nemen. Of de EU en de Duitse regering daar blij mee zijn is een tweede. In feite pokeren Loekasjenko (en op de achtergrond Poetin) en de EU met het leven van duizenden migranten. Loekasjenko gebruikt de migranten om de EU onder druk te zetten en de EU op haar beurt heeft geen zin in een herhaling van de vluchtelingencrisis van 2015. De migranten zijn het slachtoffer van dit pokerspel. ’s Nachts vriest het in het grensgebied al stevig en als de winter dit jaar vroeg invalt – en daar lijkt het wel op – is het leed onder de migranten niet te overzien. Inmiddels zijn al tenminste acht mensen ’s nachts doodgevroren.

Uitgelichte afbeelding: y Homoatrox – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94332536