Doodsbang nam hij een voor joods doorgaande naam aan

Kent u Woningburo De Kraker (doet het steeds vaker)? Het bureau kreeg een broertje in de vorm van Woningburo De Koevoet (weet hoe het moet). Een van de actieve krakers uit die vroegste tijd, midden jaren zestig, was Kim Borkent, later van de Knetterwinkel, ook bekend als Openmicrofoonmonopolist van Radio STAD. Intussen was zijn voornaam geëvolueerd tot Eljakim en had hij in de media van de kraakscene geniepige antisemitische uitingen moeten afslaan. Jazeker, die had je toen, begin jaren tachtig. Ik deed mee aan de campagne tegen dit zich als antizionisme vermommende gepraat en achteraf hoorde ik dat ik ter redactie van sommigen gelijk kreeg maar dat het beter niet gezegd kon worden. Zo gaat dat.

Van Kim Borkent tot Eljakim Dornfest. Ik weet niet of je je achternaam kunt kiezen. Je kunt wel voor pseudoniemen kiezen. Ik schrijf op Krapuul onder pseudoniem en er is op zijn minst een PVV-achtig type dat mij inmiddels “geout” heeft, een Siljeetje gedaan heeft zeg maar. En raad eens? In het echt heb ik een “joodse” achternaam. Die ik niet speciaal “geariseerd” heb voor Krapuul om twee redenen. De eerste is eenvoudig: ik ben geen jood. De tweede vervalt dan eigenlijk al: ik heb mijn naam dus niet “geariseerd”. Ik heb onder nogal wat pseudoniemen gewerkt en geen haar op mijn hoofd zou er aan gedacht hebben een (andere) joodse naam te adopteren, omdat die zoveel lading met zich meedraagt. Bon.

Iedereen moet maar zalig worden op zijn manier. Maar om je te laten gebruiken in een ultrarechts*) medium om gejammer van een of andere fascist te onderstrepen dat je niet openlijk jood meer kunt zijn in Nederland, terwijl je als Kim Borkent inmiddels de naam Eljakim Dornfest**) aanneemt en je als bange jood presenteert bij wat toch beslist de tegenstander mag heten – mag ik dat hoerig noemen?

Bah.

*) Ik tik zelden foutloos en al helemaal niet als ik een boos stuk schrijf. Hier stond eerst “lultrarechts”. Eigenlijk vind ik dat wel een mooie.
AANVULLING
**) Bijna drie jaar later meldt zekere Chava dat dit de naam van de moeder van Eljakim Borkent is. Niet dat het iets afdoet aan de uitverkoop aan de PVV, maar dat is haar probleem.